For flåter
Mange post- og distribusjonsselskaper velger å «fremtidssikre» seg mot usikkerhet rundt volumer og produkttyper ved å investere i kjøretøy med stor lastekapasitet (2 til 4 m³), som varebiler eller varebil-lignende alternativer. Med økende pakkemengder og en stadig nedgang i tradisjonell brevpost, blir dette ofte sett på som det «trygge valget». Men er volum virkelig det viktigste?
Selv om testing og valg av nye kjøretøy ofte baseres på flere viktige kriterier, vies det vanligvis lite eller ingen oppmerksomhet til produktivitetsbegrensningene som ligger i kjøretøyets design og innredning. Denne tendensen til å overse produktivitet gjenspeiles i de fleste offentlige anbud, der pris, nyttelast og lastevolum ofte vektes høyest. Men volum og nyttelast må aldri forveksles med produktivitet – de står som regel i motsetning til hverandre.
En flåte er som en verktøykasse
I en bransje der produktiviteten må økes, har de beste aktørene innsett at en standard varebil – eller personbil-lignende alternativ – ikke passer til alle typer oppdrag. I stedet ser de på kjøretøyflåten som en verktøykasse, og hvert enkelt kjøretøy som et spesialisert verktøy i jobben. Når man først tar dette perspektivet på alvor, blir det tydelig at du bare er så effektiv som verktøyene du har til rådighet.
La oss trekke en parallell til snekkere. Hvis du skal legge planker med spiker, vil en tradisjonell hammer selvsagt gjøre jobben. Men jo flere planker som skal monteres, desto mindre produktiv blir hammeren sammenlignet med en moderne spikerpistol. En snekker som kun bruker hammer, vil rett og slett ikke klare å holde tritt med konkurrentene. Han må ha et variert utvalg av verktøy i verktøykassa.
Og det bør ikke være annerledes for post- og distribusjonsbransjen – selv om det ofte er nettopp her mange møter utfordringer. Noen kjøretøy egner seg best til transport, mens andre er langt bedre til selve leveringen – to grunnleggende ulike oppgaver med forskjellige krav til arbeidsflyt.
Å velge de riktige verktøyene kan i praksis øke arbeidsproduktiviteten med opptil 25 %. Og nettopp dette er avgjørende for å forbli konkurransedyktig i post- og distribusjonsbransjen. Når arbeidskostnader ofte utgjør over 85 % av de totale kostnadene knyttet til en leveringsrute, ligger det et stort potensial i å effektivisere arbeidsflyten.
Hvorfor er kjøretøyet et bra verktøy?
Et godt verktøy, uansett situasjon, bør alltid:
- V're designet og bygget rundt en spesifikk arbeidsflyt, med mål om å løse en konkret oppgave.
- Bidra til å forbedre din totale produktivitet
- Gi deg mulighet til å utføre arbeidet ergonomisk, trygt og pålitelig
- Bidra til høyere brukertilfredshet
- Hjelpe deg å nå mål og oppfylle krav
Men å velge riktig verktøy er bare halve jobben. De beste aktørene nøyer seg ikke med en enkel 1:1-erstatning – de tar det ett steg videre.
- Kartlegg hvilke rutetyper og produkttyper (inkludert volumvariasjoner) du håndterer. Les mer om hvordan Posten Norge fant det riktige verktøyet for jobben her.
- Fjern store pakker og kolli fra ruter med hyppige stopp og mange leveringspunkter. De utgjør som regel en liten andel av totalvolumet og håndteres best med andre typer kjøretøy.
- Bruk optimaliserte leveringsverktøy, som mikrologistikk-kjøretøy med eldrift, på typiske distribusjonsruter – og bruk optimaliserte transportverktøy på ruter der transport dominerer.
- Juster og optimaliser rutene løpende for å realisere effektiviseringsgevinster – dette er helt essensielt.
Posten Norge og Helthjem er gode eksempler på selskaper som har lykkes med å implementere denne strategien, og flere andre har fulgt etter – med stort hell.